Bardzo lubię domowe pieczywo i bardzo lubię eksperymentować z nowymi smakami. Po ostatnim obiedzie zostało mi trochę koncentratu pomidorowego i postanowiłam upiec chlebek pomidorowy. Chleb wyszedł taki smaczny, że nawet mój czteroletni Synek zajadał ze smakiem. Jeśli lubicie eksperymentować z ciastem drożdżowym, to ten przepis jest dla Was. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 200g mąki pszennej
– 25g koncentratu pomidorowego Pudliszki
– 100ml ciepłej wody
– 5g drożdży instant
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier i zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Koncentrat rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Dodać oliwę, wmieszać w ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie uformować mały bochen chleba, lub zrobić kilka bułek, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie posmarować mlekiem, posypać ziołami prowansalskimi i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Smacznego 🙂
![](https://www.smakiarmine.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG-9736-768x1024.jpg)
![](https://www.smakiarmine.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG-9733-768x1024.jpg)
![](https://www.smakiarmine.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG-9737-768x1024.jpg)
![Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań](https://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/16/58embed_oR4eN5jHk37RuphrHJGJjitZKu4gYwzz.jpg?source=smaki-armine)