Chyba zdążyliście zauważyć, że ja bardzo lubię wypieki z dodatkiem twarogu. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na ekspresowe bułeczki twarogowe. Z wyglądu nie idealne, ale idealnie nadają się na śniadanie, ponieważ smakują wyśmienicie. A najlepsze jest to, że przygotujecie je zaledwie w 30 minut. Polecam 🙂
Składniki na 4 bułeczki:
– 200g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 3 jajka
– 150g mąki żytniej razowej
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie kurkuma, czubryca czerwona i sól)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Twaróg rozetrzeć z jajkami i przyprawami, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Masa nie będzie wyglądać jak zwarte ciasto, ale nie dodawajcie więcej mąki inaczej Wasze bułki będą twarde po upieczeniu. Mokrymi dłońmi podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kulki i delikatnie je spłaszczyć. W razie potrzeby jeszcze raz nawilżyć dłonie. Wyłożyć bułki na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego 🙂
Pingback: Ekspresowe bułki twarogowe | FlyB Kulinaria
Bułeczki przepyszne ? ? ? polecam!!! Błyskawicznie się robi i równie szybko się zjada ???
Pięknie dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂 Bardzo się cieszę że bułeczki smakowały ??