Prosty chleb na mące pełnoziarnistej pszennej z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym piekę co najmniej dwa razy w tygodniu, ponieważ jest pyszny i banalnie prosty. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 400g mąki pełnoziarnistej pszennej
– 100g płatków owsianych górskich
– 320ml ciepłej wody (około 40 stopni Celsjusza)
– 1op drożdży instant (7g) lub 25g drożdży świeżych
– 1 łyżka cukru
– 30ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 30g siemienia lnianego
– 1 łyżeczka soli
Mąkę, płatki owsiane, drożdże i cukier wsypać do dużej miski. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Miskę przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie dodać sól i siemię lniane, ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem, wyrównać, wierzch posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Przykryć ręcznikiem i odstawić na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut.
Smacznego 🙂
Wygląda bardzo ładnie, jak z piekarni!
Pięknie dziękuję 🙂
Pani Agnieszka udostępniła mi zdjęcie chlebka z mojego przepisu i napisała, że chleb był pyszny 🙂
Bardzo się cieszę, że mój autorski przepis przypadł do smaku 🙂
Chlebek przepyszny?♥️, obawiałam się przy moich zdolnościach piekarskich jak wyjdzie ( poprzedni chleb z innego przepisu zakończył się zakalcem??) ale naprawdę przepis okazał się łatwy, a chleb wyszedł rewelacyjny, wilgotny, cudny ?
Bardzo dziękuję za zaufanie i wypróbowanie przepisu :* Cieszę się, że chleb się udał i smakował ♥️
Chlebek wyszedł cudny! Jak długo i gdzie najlepiej go przechowywać ?
Bardzo się cieszę, że chlebek się udał 🙂
My zjadam w ciągu dwóch-trzech dni, a przechowuję owiniętym w kuchennym ręczniku bawełnianym i włożonym do woreczka 🙂
Czy zamiast płatków owsianych można dodać jaglane ?
Obawiam się, że jaglane nie nasiąkną na tyle, by chleb po upieczeniu był dostatecznie miękki. Nigdy nie próbowałam robić z jaglanymi, ale one są twardsze od owsianych, więc mogą nie zmienić struktury w cieście.
Super przepis i u nas się udało bez problemu. Chlebek pyszny, miękki, znika w oka mgnieniu.
Pięknie dziękuję za wypróbowanie przepisu ? Bardzo się cieszę, że chlebek smakuje ?
Piekę podobny tylko mieszam różne mąki pszennej, żytnią, i razową bardzo pysznie wychodzi w stosunku 30/10/10 plus płatki i słonecznik lub dynie polecam
Super! Ja też bardzo lubię mieszać różne mąki i nasiona 🙂