Już od bardzo dawna chodził za mną chlebek bananowy, ale chciałam stworzyć swój własny przepis. Kiedy pewnego dnia rano zobaczyłam, że trzy banany błagają o konsumpcję, to namieszałam, wymieszałam i powstało coś w miarę zdrowego, w miarę dietetycznego i baaaardzo smacznego
Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany (220g do ciasta i 1 banan do dekoracji), 70g mąki kukurydzianej, 50g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100ml kefiru, 1 jajko, 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, kilka kropel aromatu waniliowego, 1 łyżka oleju rzepakowego.
Dwa banany (220g) rozetrzeć widelcem (lub zblendować) z jajkiem i cukrem, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do małej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia, wierzch udekorować przekrojonym wzdłuż bananem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40-45 minut. Pyszny kekso-chlebek mi wyszedł. Polecam