Cukierki daktylowo-orzechowe (kulki mocy)

Lubicie zdrowe słodycze? A co powiecie na trzy składnikowe, fit cuksy, które, w umiarkowanych ilościach, nie zaszkodzą figurze, ale mega podniosą humor takim łasuchom jak ja:)

Składniki:
– 200g suszonych daktyli
– 70g migdałów
– 70g orzechów włoskich
– posypka wg uznania (u mnie sezam i mąka kokosowa)

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut by zmiękły. Następnie zlać wodę i osuszyć. Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić i drobno posiekać. Osuszone daktyle zblendować na gładką masę, dodać posiekane orzechy, wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować cukierki (dowolnej wielkości), obtoczyć w sezamie/wiórkach/gorzkiej czekoladzie/kakao (wg uznania) i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe cukierki przechowywać w lodowce do 3 dni.
*Z podanych składników wyszło mi 14 cukierków.
Uważajcie na te podstępne cukierki, bardzo szybko znikają z talerza 😉

Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “Cukierki daktylowo-orzechowe (kulki mocy)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here