Takie klopsy świetnie smakują z ryżem, kaszą gryczaną, jaglaną a nawet z makaronem. To jeden z lepszych pomysłów na rodzinny obiad i na przemycenie trochę warzyw dla małych niejadków. Moje dzieci uwielbiają te klopsy, które robi się bardzo szybko i prosto. Spróbujcie 🙂
Składniki na 10 dużych klopsów:
– 1kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
– 1 duża cebula czerwona
– 3 ząbki czosnku
– 1 marchewka (u mnie 120g po obraniu)
– 140g korzenia selera
– 150g sera żółtego (u mnie gouda)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, oregano, sól i pieprz)
Mięso zmielić razem z czosnkiem lub do gotowego mięsa mielonego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchew, seler i ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i dokładnie wymieszać ręką. Mokrymi dłońmi uformować spore klopsy, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Klopsy pieczone z warzywami i serem | FlyB Kulinaria