Lubicie chaczapuri? A co powiecie na pyszne i bardzo proste w przygotowaniu śniadanie w postaci „leniwego” chaczapuri? Ja uwielbiam tę wersję i polecam wypróbować, naprawdę warto
Składniki (patelnia 14cm):
– 150g twarogu półtłustego
– 30g twardego sera żółtego
– 1 jajko
– 20g mąki ryżowej
– garść drobno posiekanej kolendry
– garść drobno posiekanego koperku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca czerwona, sól i pieprz)
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na bardzo małym ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Ciasto jest twarde, po wyłożeniu na patelnie należy je wyrównać łyżką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-2,5 minuty. Smacznych śniadań życzę 🙂
hmmm, z takim chaczapuri jeszcze się nie spotkałam…
Bo to jest bardziej zdrowa wersja chaczapri, takie oszukane chaczapuri z patelni 🙂