„Leniwe” chaczapuri

Lubicie chaczapuri? A co powiecie na pyszne i bardzo proste w przygotowaniu śniadanie w postaci „leniwego” chaczapuri? Ja uwielbiam tę wersję i polecam wypróbować, naprawdę warto

Składniki (patelnia 14cm):

– 150g twarogu półtłustego
– 30g twardego sera żółtego
– 1 jajko
– 20g mąki ryżowej
– garść drobno posiekanej kolendry
– garść drobno posiekanego koperku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca czerwona, sól i pieprz)

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na bardzo małym ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Ciasto jest twarde, po wyłożeniu na patelnie należy je wyrównać łyżką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-2,5 minuty. Smacznych śniadań życzę 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “„Leniwe” chaczapuri”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here