Dziś śniadanie dla wielbicieli dyni – dyniowo- owsiane mini naleśniki z migdałową nutką.
Dynia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Miąższ dyni zawiera całą gamę witamin, zaczynając od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, E i K, przez rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C czy witaminy z grupy B. Oczywiście dynie charakteryzuje wysoka zawartość karotenów – głównie α i β, co jest uzależnione od intensywności barwy miąższu. Im bardziej pomarańczowa barwa dyni, tym większa ilość karotenów. Warto wspomnieć, że dynia zawiera znikome ilości tłuszczów i białek, nieco więcej jest węglowodanów. Istotna jest zawartość substancji balastowych, czyli błonnika, który wspomaga trawienie.
Każdy może jeść dynie w takich ilościach na jakie ma ochotę i nie muszą nikogo gnębić wyrzuty sumienia, ponieważ w 100 g dyni jest tylko 30 kcal 🙂
Składniki:
– 100g pieczonej dyni
– 2 jajka
– 4 łyżki mleka
– 6 łyżek płatków owsianych górskich
– 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
– 1/2 łyżeczki ksylitolu
– 1/2 łyżki masła do smażenia
Dynię rozgnieść widelcem, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
Smażyć na średnim ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni ( jednorazowo posmarowanej masłem) z obu stron na rumiano. Naleśniki podałam z twarogiem wymieszanym z domowym dżemem śliwkowym polane syropem trzcinowym. Smacznego 🙂