Macie ochotę na mini szaszłyczki? Jeśli tak, to chętnie podzielę się przepisem na marynatę, która sprawi, że mięsko będzie delikatne, mięciutkie, bardzo smaczne, z lekką miodową nutką. Polecam
Składniki:
– 300g filetów z piersi kurczaka
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego)
– sól, papryka ostra wg smaku
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżka miodu
– 1 cukinia lub inne dowolne warzywo wg uznania
Mięso pokroić w kostkę, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać dokładnie. Odstawić na minimum 40 minut. Ja zostawiłam na 3 godziny, mięsko wyszło pyszne i bardzo mięciutkie.
Po tym czasie mięso nadziewać na patyczki i smażyć ze wszystkich stron, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Przełożyłam mięso pokrojoną w cienkie plasterki i zrolowaną cukinią, można również dodać paprykę i boczek wg uznania. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂