Dzień dobry 🙂 Jak Wasze samopoczucie? Co dobrego dziś jedliście na śniadanie? Zauważyłam, że wczorajsza propozycja z naleśnika ryżowo-kukurydzianego przyszła Wam do gustu, dlatego dziś podzielę się przepisem na kukurydziane naleśniki z zieleniną. Naleśniki te można wypełniać ulubionymi warzywami, serem, łososiem wędzonym lub tuńczykiem i każdego dnia cieszyć się innym, pysznym, zdrowym i sycącym śniadaniem. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Jeden taki naleśnik (bez dodatków) ma 207kcal (B/T/W- 10/11/16). Swoją porcję wypełniłam pomidorem malinowym i serem, wyszło pysznie 🙂
Składniki:
– 1 jajko
– 40g śmietany 12%
– 20g mąki kukurydzianej
– garść drobno posiekanego koperku i pietruszki
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– sól i pieprz wg smaku
– dodatki wg smaku (u mnie pomidor malinowy i ser)
Jajko rozbełtać ze śmietaną, przyprawami i zieleniną, dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, na jedną połówkę naleśnika wyłożyć ulubione dodatki, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 2 minuty, następnie zsunąć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂