Z braku konkretnego pomysłu na śniadanie powstał nowy, całkiem udany przepis 🙂 Ten placek/naleśnik można śmiało nazwać czyszczeniem lodówki, ale za to wyszło pysznie i dietetycznie. Jeśli nie boicie się nowych smaków, to polecam wypróbować ten przepis. Jedna porcja ma 269kcal (B/T/W- 9.87/6.17/20.69), sam placek bez serka i łososia ma zaledwie 190kcal i można dowolnie kombinować z nadzieniem. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 1 jajko
– 60g ogórków konserwowych
– 30g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 20g mąki żytniej razowej
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca zielona, pieprz)
– nadzienie wg smaku ( u mnie 25g łososia wędzonego i 20g sera twarogowego)
Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajko, jogurt, przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oleju, przelać ciasto na patelnie, wyrównać i smażyć na średnim ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, na jedną połowę naleśnika wyłożyć ulubione dodatki, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 1,5-2 minuty. Smacznego 🙂