Naleśniki gryczane na kefirze

Zamęczę Was tymi naleśnikami, ale dziś mam kolejny przepis na naleśniki dla dbających o linię. Tym razem są to naleśniki gryczane na kefirze. Nadziane surówką z rukoli, pomidorków, kukurydzy i fety smakowały wyśmienicie. Spróbujecie?

Składniki na 5 dużych naleśników (patelnia 24cm):

– 1 jajko
– 100ml kefiru
– 80ml gazowanej wody
– 60g mąki gryczanej
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– szczypta soli
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Jajko rozbełtać z kefirem, wodą, sodą, solą i olejem, dodać mąkę, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem.
Smacznego 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here