Z góry przepraszam za kolejny przepis na naleśniki, ale nic nie mogę na to poradzić – uwielbiam je! 😉 Dziś polecam naleśniki pieczarkowo- serowe, które są przepyszne i bardzo sycące. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 1 jajko
– 100g pieczarek
– 50g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 150ml mleka
– 30ml wody (najlepiej gazowanej)
– 30g mąki ryżowej
– szczypta proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)
Ser i pieczarki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajko rozbełtać z mlekiem, wodą i przyprawami, dodać ser, pieczarki, proszek do pieczenia, mąkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Porcję ciasta wylewać na patelnię i od razu delikatnie rozprowadzać łyżką po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Swoje naleśniki posmarowałam serkiem chrzanowym i nadziałam pomidorem, sałatą rzymską i szynką.
Smacznego 🙂
*Z podanej ilości składników wyszły mi 4 naleśniki
Pingback: Naleśniki pieczarkowo-serowe | FlyB Kulinaria