Dziś podzielę się kolejnym pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie, które przypadanie do smaku wszystkim miłośnikom omletów i serów. Omlet ten smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam 🙂
– 2 jajka
– 40g twarogu półtłustego drobno mielonego
– 30g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– garść drobno posiekanej pietruszki
– przyprawy wg smaku (u mnie granulowany czosnek, papryka słodka wędzona, czubryca żółta, kurkuma, pieprz)
Jajka ubić z przyprawami, dodać drobno posiekaną pietruszkę i pokruszony twaróg i wszystko dokładnie wymieszać rózga kuchenną na gładką masę. Smażyć na małym ogniu, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie posypać serem startym na tarce na dużych oczkach i smażyć przez kolejne 3-4 minuty, aż do gotowości. Gotowy omlet złożyć na pół i zsunąć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Omlet twarogowo – pietruszkowy z dodatkiem sera żółtego | FlyB Kulinaria