Uwielbiam takie szybkie, pyszne i pożywne śniadanie. Dziś miałam ochotę na śniadanie na słodko z dodatkiem owoców, a że nie chciałam jeść owsianki, to padło na „pizzę” z patelni. Wyszło pysznie. Polecam 🙂
Składniki:
– 1 jajko
– 50g śmietany
– 20g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 30g mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku
– owoce wg uznania (u mnie kaki, winogrona, kiwi i suszona żurawina)
Jajko rozbełtać ze śmietaną, dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, mąkę, słodzidło i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, przelać ciasto na patelnię i wyrównać. Wybrane owoce pokroić w paski, krążki lub kostkę, wyłożyć na ciasto. Całość przykryć pokrywką z dziurką i smażyć do momentu aż wierzch całkowicie się zetnie. Gotową „pizzę” zsunąć na talerz. Przed podaniem polać miodem lub ulubionym syropem.
Smacznego 🙂
Pingback: „Pizza” owocowa z patelni | FlyB Kulinaria