Znajdą się tutaj miłośnicy kapusty? Ja bardzo lubię kapuchę i wszystko co z nią związane 🙂 Dziś chcę podzielić się przepisem, który powstał w mojej głowie kilka minut przed rozpoczęciem robienia śniadania. Nie przepadam za kanapkami, ale za to takie „wynalazki” zajadam z wielkim apetytem.
Spróbujcie, może Wam też przypadnie do smaku mój dzisiejszy wymysł 🙂
Składniki:
– 100g kapusty białej
– 1 jajko
– 120g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 25g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– przyprawy wg smaku ( u mnie kurkuma, czubryca żółta, pieprz, oregano)
– dodatki wg uznania ( u mnie pomidor malinowy, serek twarogowy, awokado)
Kapustę bardzo drobno i cienko posiekać, posolić, wymieszać i odstawić na około 5 minut, aby zmiękła. Następnie dodać resztę składników, oprócz dodatków i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać i posmarować kapką oliwy, wyłożyć ciasto i wyrównać. Smażyć pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Gotowy placek zsunąć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami. Można podać w formie placka, albo zrobić taką „kanapkę”, jak ja to zrobiłam. Należy pokroić placek na 4 trójkąty i przełożyć ulubionymi dodatkami. Smacznego dzionka wszystkim życzę 🙂
Pingback: Placek kapuściany (śniadaniowy) | FlyB Kulinaria
U mnie znowu przepyszny placek kapuściany, kolejny raz, na stałe w moim menu, dzięki za wspaniały przepis…. rewelacja ? ?
Przepysznie się prezentuje! Bardzo się cieszę, że placek smakuje 🙂