Święta się skończyły – czas wracać na dobre tory jedzeniowe, prawda? A że w sklepach pojawiła się moja ulubiona botwinka, to dziś, w europejski dzień śniadania, przyrządziłam sobie taki oto placek orkiszowy na kefirze z dodatkiem botwinki i sera żółtego 🙂 Ormianie uwielbiają botwinkę, dodają ją do Zhingalov Hac- pysznego chlebka ziołowego. Przepis na chlebek znajdziecie tutaj 🙂https://www.smakiarmine.pl/kuchnia-ormianska/zhingaliov-hac-ormianski-chleb-z-zielenina/ oraz robią przeróżne kiszonki z botwinką, dodają do jajek, robiąc jajecznice z botwinką. lub duszą na odrobinie masła. Osobiście uwielbiam botwinkę i bardzo często dodaję do różnego rodzaju potraw. Polecam wypróbować ten przepis, ponieważ placek wyszedł bardzo smaczny i sycący 🙂
Składniki:
– 60g botwinki (u mnie liście i łodyżki)
– 80ml kefiru
– 1 jajko
– 30g sera żółtego (u mnie gouda)
– 35g mąki orkiszowej
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, czosnek granulowany, sól i pieprz)
Kefir wlać do miski, dodać sodę, wymieszać dokładnie i odstawić na kilka minut. Liście i łodyżki botwinki dokładnie umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ser pokroić w drobną kostkę. Do kefiru dodać jajko, wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać botwinkę, ser, mąkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, na mocno rozgrzanej, suchej, nieprzywierającej patelni, pod pokrywką z dziurką. Ciasto wyłożyć na patelni i rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Kiedy wierzch placka się zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty.
Smacznego 🙂