Kiedy mam ochotę na kanapkę, ale niekoniecznie mam ochotę na chleb, wtedy w ruch idą wszelkiego rodzaju placki, które idealnie nadają się na pyszne i pożywne śniadania i doskonale zastępują pieczywo. Dzisiejsza propozycja, to placek z otrębów pszennych z serem żółtym. Sam placek, bez dodatków ma 330 kcal (B/T/W- 26,2/ 22,64/ 11,28). Możecie posmarować ulubionym serkiem lub jogurtem naturalnym, dodać ulubione dodatki i zajadać na śniadanie lub drugie śniadanie. Sam placek, bez dodatków jest wystarczająco smaczny, ale z takimi dodatkami jak pomidor malinowy, łosoś wędzony, sałata rzymska i jogurt grecki smakował wyśmienicie. Spróbujcie 🙂
Składniki na 1 placek: 2 jajka, 15g otrębów pszennych (4 łyżki), 30g sera żółtego ( u mnie gouda), 1 łyżka siemienia lnianego (5g), przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz i kurkuma). Dodatki wg smaki i uznania.
Jajka rozbełtać z przyprawami i otrębami, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Połączyć jajka z serem i siemieniem lnianym i wszytko dokładnie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu, na mocno rozgrzanej, suchej patelni, pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się delikatnie zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Gotowy placek przekroić na pół lub na 4 części i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂