Lubicie marchewkę? Ja najbardziej lubię pieczone młode marcheweczki w miodowej glazurze, ale placków z marchewki też nigdy nie odmówię 😀 Dziś dzień marchewki, dlatego na śniadanie nie mogło zabraknąć placków z tego wspaniałego warzywa 🙂
Placki są bardzo sycące i idealnie nadają się na treściwe śniadanie, na dobry początek dnia. Pysznie smakowały z parze z nektarem ananasowym Hortex, który bardzo lubię.
Swoje placki przełożyłam skyrem naturalnym wymieszanym z musztardą miodową i przełożyłam pomidorem malinowym, szynką z indyka i plasterkiem sera tylżyckiego. Wyszedł wytrawny mini torcik, a Wy czym byście przełożyli swoje placuszki? 😉
Składniki:
– 1 marchewka (u mnie 125g po obraniu)
– 1 jajko
– 100ml kefiru
– 1 łyżka nasion chia (10g)
– 80g mąki owsianej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatki do posmarowania i przełożenia wg uznania.
Kefir wlać do miski, dodać sodę, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do kefiru razem z resztą składników, wszystko dokładnie wymieszać i ponownie odstawić na około 5 minut. Smażyć na suchej, nieprzywierającej, mocno rozgrzanej patelni pod pokrywką z dziurką. Ciasto wykładać łyżką (po dwie łyżki na porcję) i delikatnie rozprowadzać formując okrągłe placki) Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
*Z podanych składników wyszły 4 placki.
Pingback: Placki marchwiowo-owsiane z chia | FlyB Kulinaria