Odpoczęliście trochę od placków? Ja odpoczęłam i nawet się stęskniłam, dlatego dziś na śniadanie zrobiłam pyszne placki waniliowe na śmietanie. Placuszki posmarowałam jogurtem greckim wymieszanym z miodem i wyszedł oszukany mini „torcik”. Uwielbiam takie śniadania, a Wy? 😉
Składniki:
– 100g śmietany (u mnie 12%)
– 1 jajko
– 100g mąki (u mnie 50g owsianej i 50g ryżowej)
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– słodzidło wg smaku
– szczypta soli
Jajko rozbełtać z solą, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 minuty. Następnie jeszcze raz wymieszać i smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Smażyć na małym ogniu, pod pokrywką z dziurką. Gotowe placki podawać z ulubionym syropem, miodem lub dżemem. Smacznego 🙂
*Z podanych składników wychodzi 8 małych placuszków (po 1 łyżce ciasta na placuszek), albo 4 duże placki (po 2 łyżki ciasta na 1 sztukę).
Pingback: Placki waniliowe na śmietanie | FlyB Kulinaria