Te placki wyszły przepyszne! Delikatna młoda kapusta, lekko słony łosoś wędzony i pyszna mozarella – to składniki, które idealni łączą się w pyszną całość. Polecam 😉
Składniki:
– 200g młodej kapusty
– 1 jajko
– 80g łososia wędzonego
– 60g twardej mozarelli
– 30g jogurtu naturalnego
– 40g mąki (u mnie ryżowa)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma i pieprz)
Kapustę bardzo drobno poszatkować, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Najlepiej wymieszać ręką delikatnie zgniatając kapustę. Posoloną kapustę odstawić na około 5 minut. Następnie dodać łososia pokrojonego w drobną kostkę, mozarellę startą na tarce na dużych oczkach i resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć z obu stron na rumiano, na małym ogniu, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Placki są bardzo delikatne i miękkie, dlatego należy ostrożnie odwracać je na drugą stronę. Podawać z ulubionymi dodatkami. Idealni smakują z jogurtem naturalnym.
Smacznego 🙂
Pingback: Placki z młodej kapusty z łososiem wędzonym i mozarellą | FlyB Kulinaria