Lubicie połączenie banana z masłem orzechowym? A banana z masłem orzechowym i serem żółtym? Ja uwielbiam ten smak i bardzo często przyrządzam sobie placki albo omlety z tymi właśnie dodatkami. Dziś padło na placki z płatków ryżowych błyskawicznych, do których dodałam plasterki banana i oprószyłam serem żółtym. Wyszło pysznie. Spróbujcie 🙂
Składniki na 7 placków:
– 30g płatków ryżowych błyskawicznych
– 30g twarogu delikatnego (u mnie firmy President)
– 1 jajko
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
– 1 mały banan
– 20g twardego sera żółtego (u mnie morski)
– 1 łyżka masła orzechowego (u mnie domowe)
Jajko rozbełtać z twarogiem i sodą, dodać płatki, wymieszać dokładnie i odstawić na około 5-7 minut. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oliwy lub innym ulubionym tłuszczem. Banana pokroić w cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ciasto wykładać łyżką na rozgrzaną patelnie i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, przewrócić placki na drugą stronę, wyłożyć krążki banana i posypać serem, smażyć pod pokrywką z dziurką przez kolejne 2 minuty. Gotowe placki wyłożyć na talerz, na każdy placek wyłożyć odrobinę masła orzechowego. Swoje placki polałam miodem i oprószyłam cynamonem. Można je również polać syropem z agawy, klonowym lub innym ulubionym syropem i podać z ulubionymi owocami. Smacznego 🙂
Pingback: Placki z płatków ryżowych z bananem, serem żółtym i masłem orzechowym | FlyB Kulinaria