Mój Synek bardzo lubi syrniki, dlatego ja staram się smażyć i piec zdrowsze wersje tych słodkości i chętnie kombinuję z dodatkami. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszne i zdrowe syrniki pieczone z dodatkiem marchewki.
Bardzo smaczne na ciepło i na zimno. Idealne do porannej kawki lub jako przekąska w ciągu dnia. Można je podać z miodem, dżemem i syropem z agawy. Polecam
Składniki na 6sztuk: 1 jajko, 100g marchewki, 150g twarogu półtłustego, 50g otrębów owsianych, 1 łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Twaróg rozetrzeć z jajkiem i ksylitolem, dodać marchew startą na drobnych oczkach i resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek silikonowych i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić gotowe Syrniczki w gorącym piekarniku na 3-5 minut, by nie opadły. Smacznego