Dziś tak mocno grzało słońce, że kompletnie nie miałam ochoty na stanie przy kuchence, dlatego padło na szybki obiad z piekarnika 🙂 Zamarynowałam sznycle z indyka w jogurcie greckim z dodatkiem musztardy i upiekłam je pod pierzynką z pieczarek i sera. Wyszło pysznie. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 4 sznycle z indyka
– 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
– 1 czubata łyżka musztardy rosyjskiej
– przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, czubryca żółta, czosnek granulowany)
– 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 10-12 pieczarek średniej wielkości
– 1 mała cebula
– 1 łyżka ulubionego tłuszczu
Jogurt wymieszać z musztardą i przyprawami. Włożyć mięso do marynaty i dokładnie wymieszać. Pojemnik z mięsem szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na minimum 45 minut. Ja marynowałam półtorej godziny.
Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i smażyć do gotowości. Gotowe pieczarki przyprawić wg smaku i wystudzić. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Zamarynowane mięso wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Na wierzch sznycli wyłożyć podsmażone pieczarki i posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Sznycel z indyka pod pieczarkowo- serową pierzynką | FlyB Kulinaria