Kiedy starszy Syn lubi kalafior, młodszy – lubi i kalafior i brokuły a najstarszy Mężczyzna w domu lubi ser i indyka, wtedy powstaje taka oto zapiekanka z kalafiora, brokułów, indyka i sera żółtego ? Niby niewyszukane składniki, a zapiekanka wyszła przepyszna. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 400g filetu z piersi indyka
– 200g brokułów
– 200g kalafiora
– 100g sera żółtego (u mnie gouda)
– 2 jajka
– 50g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 1 cebula
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, czubryca żółta, oregano, bazylia, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Cebulę zmielić razem z filetem. Mięso doprawić do smaku i wymieszać dokładnie. Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki, umyć dokładnie i osuszyć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajka rozbełtać z jogurtem, doprawić do smaku i wymieszać dokładnie.
Dno formy (najlepiej silikonowej) wyłożyć kalafiorem i brokułami, posypać połową sera, następnie wyłożyć farsz, zwilżyć dłonie i wyrównać, aby farsz równomiernie pokrył wszystkie różyczki. Na farsz wylać mieszankę jajeczną, wyrównać i znowu posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Gotową zapiekankę zostawić w gorącym piekarniku na około 7-10 minut, dopiero potem wyjmować z formy, aby cały „sok” wchłonął się do zapiekanki. Podawać z ulubionymi sosami i surówkami. Smacznego 🙂
Pięknie podane 🙂
Ślicznie dziękuję 🙂
Pingback: Zapiekanka brokułowo- kalafiorowa z indykiem | FlyB Kulinaria