Co powiecie na zdrowe, domowe cukierki orzechowe? Zanurzone w czekoladzie, w smaku przypominają Snickers, a i bez czekolady smakują wyśmienicie. I co najważniejsze, nie zawierają zbędnej chemii
Składniki na 10 cukierków: 200g orzeszków ziemnych, 5 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku, 4-5 łyżek płynnego miodu. Opcjonalnie 100g gorzkiej czekolady do obtoczenia cukierków.
Orzeszki podsmażyć razem z mlekiem w proszku na suchej, nieprzywierającej patelni. Wystudzić. Mieszankę zblendować tak, by były wyczuwalne drobne kawałki orzeszków. Przełożyć do miseczki, dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać. W zależności od płynności i jakości miodu możecie potrzebować ciut mniej lub ciut więcej miodu. Mokrymi dłońmi uformować kulki i włożyć na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie roztopić czekoladę. Wyjąc cukierki z zamrażarki, zanurzyć w czekoladzie, włożyć na kolejne 15 minut do zamrażarki lub do lodówki na minimum 1 godzinę.
Dieta dietą, ale coś słodkiego też się od życia należy 🙂
wyglądają pysznie. Musze zrobić 😉
Dziękuję i polecam, są bardzo smaczne 🙂