Lubicie zupy? Jeśli tak, to polecam Wam przepis na bardzo smaczną zupę na bazie smażonych warzyw. Zupa jest pyszna, lekka, ale całkiem pożywna. Spróbujcie koniecznie
Składniki na 4-5 porcji:
– 1 duży por (około 400g)
– 3 średnie ziemniaki (około 350g)
– 2 średnie marchewki ( około 200g)
– 5-6 pieczarek (około 150g)
– 200g szpinaku
– 1/2 pęczka pietruszki
– 1/2 pęczka koperku
– 1/2 pęczka szczypiorku
– 10 listków fioletowej bazylii
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie curry, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz)
– 2l bulionu mięsnego lub warzywnego (u mnie bulion wołowy)
– 3 łyżki masła klarowanego
Wszystkie warzywa obrać, umyć, osuszyć. Zieleninę umyć osuszyć i drobno posiekać. Por pokroić w około 0,5cm krążki, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło, dodać por i smażyć przez około 3 minuty, dodać ziemniaki i marchewkę, smażyć przez około 5 minut, dodać pieczarki, smażyć przez kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zalać wszystko bulionem i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać całą zieleninę, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować. Można podać z kleksem śmietany, ale niekoniecznie.
Smacznego 🙂