Ciabatta

Mam dla Was przepis na pyszny chlebek – coś miedzy bagietką a ciabattą
Składniki na 2 duże bagietki: 400ml cieplej wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 10g suchych drożdży, 1 łyżka roztopionego masła, 500g mąki pszennej.
Do miski wlać 100ml cieplej wody, dodać cukier, drożdże i 4 łyżeczki mąki, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże ruszyły. Po tym czasie dodać resztę cieplej wody, mąkę z solą, roztopione masło i zagnieść ciasto lecz nie wyrabiać zbyt długo. Uformować chlebki ( bagietki, ciabatty), ułożyć na blasze wyścieloną papierem do pieczenia i posypaną mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć do piekarnika naczynie z wodą by podczas pieczenia woda parowała. Piec chlebki w parze przez 10 minut, następnie wyjąc naczynie z wodą i piec przez kolejne 15 minut, aż się zarumienią. Smacznego 🙂

Zdjęcie użytkownika Kulinarne życie Armine.
Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “Ciabatta”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here