Chcę podzielić się z Wami przepisem na serowe ciastka/paluszki, które są tak kruche i delikatne, że rozpływają się w ustach. Pyszna przekąska, którą przygotujcie w 30 minut
Składniki: 100g masła, 100g mąki pszennej, 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda), 1 jajko, szczypta soli, coś do posypki wg uznania, 10g miękkiego masła do posmarowania blachy.
Zimne masło posiekać z przesianą mąką, dodać ser starty na drobnych oczkach, wymieszać. Dodać sól i żółtko i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na 15-20 minut. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować miękkim masłem. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykroić dowolne kształty. Serowe ciasteczka delikatnie przenieść na papier, posmarowany masłem, posmarować rozbełtanym białkiem, posypać sezamem/oregano/wędzoną papryką/makiem- wg uznania. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10-12 minut. Od razu wyjąc z piekarnika. Krucha, bardzo delikatna i meeeega smaczna przekąska, polecam 🙂