Dzień dobry 🙂
Jak Wasze samopoczucie? Wszyscy już po śniadaniu? Ja właśnie zjadłam pyszną jajecznicę z serem i pomidorami, którą usmażyłam w tortilli- wyszło pysznie. Spróbujcie 🙂
Składniki na 1 porcje: 1 placek tortilli, 1 jajko, 30g ulubionego sera żółtego (u mnie cheddar), 3 pomidorki koktajlowe (pokroić w kostkę), 2 łyżki papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę, garść drobno posiekanego koperku, zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, sól i pieprz), 1 łyżka masła.
Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajko rozbełtać z przyprawami i koperkiem, dodać ser, pomidorki i paprykę i wszystko dokładnie wymieszać. Na nieprzywierającą patelnię wyłożyć masło, roztopić, wyłożyć tortillę, na którą od razu wyłożyć mieszankę jajeczno- serową i delikatnie rozprowadzić po placku. Należy zostawić około 1,5cm odstępy na brzegach, aby łatwiej można było złożyć gotowy placek w kopertę. Całość przykryć pokrywką i smażyć przez około 5-7 minut na małym ogniu, aż jajko prawie całkowicie się zetnie. Następnie ostrożnie podważyć placek z jednej strony (zaczynać od dołu), zagiąć i docisnąć do środka, w ten sam sposób złożyć oba boki i górę tortilli i delikatnie docisnąć. Uzyskaną „kopertę” przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty bez pokrywki. Podawać z ulubionymi sosami i warzywami. Smacznego 🙂
Jak zwykle super…
Dziękuję bardzo 🙂