Dzień dobry 🙂
Jak Wasze samopoczucie? Co dobrego zjedliście na śniadanie? Ja dziś zrobiłam kanapkę z naleśnika z otrębów owsianych. Naleśnik wyszedł super, dlatego chętnie podzielę się z Wami przepisem:)
Składniki na 1 porcję:
– 1 jajko
– 50g kefiru
– 10g otrębów owsianych (2 łyżki)
– 10g mąki kukurydzianej (1 łyżka)
– garść drobno posiekanej pietruszki
– przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, kurkuma, oregano i bazylia)
Dodatki wg uznania
Jajko rozbełtać z kefirem i przyprawami, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do minimum, posmarować patelnie ulubionym tłuszczem i smażyć naleśnika pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch całkowicie się zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Gotowego naleśnika przekroić na 4 trójkąty i złożyć w kanapkę z dowolnymi dodatkami. Ja zrobiłam z sałatą rzymską i serem żółtym, było pysznie.
Smacznego 🙂