Karkówka w pikantnej marynacie z dodatkiem kawy

Lubicie karkówkę? A jak ją przyrządzacie? Ja dzisiaj zapiekłam karkóweczkę w rękawie, ale uprzednio zamarynowałam ją w całkiem ciekawy sposób 🙂 Nie bójcie się kawy w marynacie, nadała mięsu bardzo ciekawy smak. Spróbujcie 🙂

Składniki:
– 1kg karkówki w kawałku
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżki sosu worcester
– 2 łyżki kremu balsamicznego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka sosu sojowego
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 1,5 łyżki drobno mielonej kawy
– 1 łyżeczka papryki cayenne
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka estragonu
– sól i pieprz wg smaku

Mięso umyć, osuszyć, ponakłuwać. Czosnek przepuścić przez praskę, estragon rozetrzeć w dłoniach. Składniki na marynatę wymieszać w misce. Mięso włożyć do marynaty, natrzeć dokładnie, szczelnie zamknąć naczynie z mięsem i schować do lodówki na około 2h.
Po tym czasie, mięso pokroić na plastry/ kotlety, włożyć do rękawa do zapiekania razem z marynatą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1,5 godziny, następnie rozerwać rękaw i piec przez kolejne 10 minut. Karkówkę podałam z ziemniakami pieczonymi i surówką z czerwonej kapusty na ostro. Smacznego

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here