Lubicie klopsiki? Jakie warzywa, przyprawy i zioła dodajecie do farszu?Ja bardzo często dodaję marchewkę, estragon i czubrycę zieloną i mojej rodzinie bardzo smakuję taka kombinacja Jest to potrawa jednogarnkowa, a właściwie jednopatelniana i takie lubię najbardziej, ponieważ oprócz talerzy zostaję tylko jedna duża patelnia do umycia po przepysznym obiedzie
Składniki na 3 porcje: 500g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego), 1 cebula, 1 średnia marchewka, 1 łyżka estragonu, 1 łyżka czubrycy zielonej, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz wg smaku, 1 łyżka masła klarowanego. Dodatkowo: 250g kaszy jęczmiennej wiejskiej ( lub innej kaszy), 500ml wrzątku, przyprawy do kaszy wg smaku.
Marchewkę i cebulę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać mięso i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować klopsiki dowolnej wielkości. Na bardzo dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać masło klarowane, obsmażyć klopsiki na dużym ogniu. Obsmażone klopsiki wyjąc na talerz. Na patelnie wrzucić opłukaną kaszę i podsmażyć razem z przyprawami. Smażyć przez około 3 minuty cały czas mieszając. Na podsmażoną kaszę wyłożyć klopsiki, zalać wrzątkiem i gotować na bardzo małym ogniu pod pokrywką z dziurką przez około 15-20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Smacznego 🙂