Kotlety mielone z dynią i grzybami

Dostałam trochę grzybów – za mało do suszenia czy marynowania, ale akurat w sam raz by zrobić pyszny obiadek Podsmażyłam je na maśle klarowanym z cebulką czerwoną, wymieszałam z serem i włożyłam do mięsa mielonego, a z reszty zrobiłam sosik na śmietance. Wyszło przepysznie, dlatego dzielę się przepisem i zachęcam do wypróbowania
Składniki na 12 kotlecików:
– 1kg mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego)
– 2 średnie cebulę
– 4 łyżki majonezu
– 200g pieczonej dyni
– 1 łyżeczka papryki cayenne
– 2 łyżeczki bazylii
– 2 łyżeczki oregano
– sól i pieprz wg smaku
Nadzienie:
– 300g borowików
– 1/2 cebuli czerwonej
– 100g sera żółtego ( u mnie gouda)
– 1 łyżka masła klarowanego
Sos:
– 300g borowików
– 1/2 cebuli czerwonej
– 250ml śmietanki (30%)
– 50g sera żółtego (u mnie gouda)
– 1 łyżeczka pieprzu
– sól wg smaku
– 1 łyżka masła klarowanego

Na początek należy dokładnie oczyścić grzybki, upiec dynię.
Mięso włożyć do dużej miski, dodać cebulę startą na tarce na drobnych oczkach, dodać majonez, puree z dyni, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać.
Robimy nadzienie Czerwoną cebulę (1/2) pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na patelni na łyżce masła klarowanego, dodać borowiki pokrojone w małą kostkę i smażyć do gotowości przez około 7-10 minut. Wystudzić, dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać.
Mokrymi dłońmi nabierać farsz, spłaszczać na dłoni, nakładać nadzienie, przykrywać odrobiną spłaszczonego farszu i dokładnie zlepiać z każdej strony. Gotowe kotleciki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
W tym czasie robimy sos:) Drugą połówkę cebuli czerwonej pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni na łyżce masła klarowanego, dodać pokrojone w kostkę grzyby, smażyć przez około 5-10 minut, dodać śmietankę, przyprawić, wymieszać, zagotować. Dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, wymieszać, kiedy ser całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia. Kotleciki i sos dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami. Było pysznie, polecam

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here