Były już leniwe chaczapuri, to teraz przyszedł czas na leniwe pielmieni, które robiłam kilka dni temu Kiedy mam ochotę na pielmieni, ale nie koniecznie mam czas i ochotę na lepienie pierożków, wtedy zawsze sięgam po ten prosty przepis. Pielmieni zrobione w ten sposób, są równie pyszne, przygotowanie ich wcale nie zajmuję dużo czasu. Polecam 🙂
Składniki na ciasto:
– 400 g mąki
– 100ml cieplej wody
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
Składniki na sos:
– 1 duża cebula
– 1 papryka
– 1 duża marchewka
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 1 łyżka cukru
– koperek, pietruszka, sól, pieprz wg smaku
Składniki na farsz:
– 800g mięsa mielonego ( wołowo- wieprzowe)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki bazylii
– sól i pieprz wg smaku
– 50ml wody
Sól rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej, wymieszać, połączyć z przesianą mąką i jajkami, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Cienko pokrojona cebulę podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, dodać paprykę, pokrojoną w słupki, marchewkę startą na dużych oczkach i dusić przez 5 minut, dodać posiekaną zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przecier, cukier i dwie szklanki wody, wymieszać i zagotować.
Do mięsa dodać cebulę, startą na drobnych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę składników i dokładnie wymieszać.
Następnie rozwałkować ciasto jak najcieniej. Uwaga, ciasto jest troszkę twardawe i ciężko się wałkuje, ale takie powinno być.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć farsz, rozsmarować i zrolować ciasto. Pokroić na około 5 cm kawałki, zlepić ciasto z jednej strony, tworząc a’la różyczkę. Różyczki włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarowanego masłem, zalać sosem, starając się by warzywka znalazły się miedzy różyczkami. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i wypiekać pielmieni przez 35-40 minut.
Podawać ze śmietaną. Smacznego