Jeśli często robicie potrawy z filetów z piersi kurczaka, to proponuję wypróbować ten przepis i przyrządzić takie „łódeczki” drobiowe z porowo-pieczarkowo-serowym nadzieniem. Osobiście uwielbiam takie połączenia
Składniki:
– 500g filetów z piersi kurczaka
– 1 cebula
– 3-5 ząbków czosnku
– 1 jajko, 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– sól wg smaku.
Dodatkowo:
– 100g pora
-150g pieczarek
– 50g sera żółtego
– 3 łyżki jogurtu typu greckiego
– garść posiekanej bazylii
– sól i pieprz wg smaku.
Mięso zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić na 20 minut do lodówki. W tym czasie por pokroić w cienkie krążki, pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Na patelni podgrzać łyżkę oleju lub masła klarowanego, podsmażyć por, dodać pieczarki, smażyć przez około 3-4 minuty. Następnie dodać bazylię, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Lekko wystudzić, dodać ser, pokrojony małą kostkę i jogurt i wszystko wymieszać.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia lub matą silikonową. Farsz podzielić na 4 części. Mokrymi dłońmi uformować łódeczki (dość głębokie). Łódeczki napełnić mieszanką warzywno-serową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Smacznego