Bardzo lubię makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowo -limonkowym. Robicie? Lubicie? Kiedy muszę przygotować obiad w 25 minut, wtedy zawsze wyręcza ten prosty przepis, który Wam bardzo polecam 🙂
Składniki:
– 350g fileta z łososia
– 1 czerwona cebula
– 5 ząbków czosnku, 1 limonka
– 300g groszku mrożonego
– 100g śmietany ( 18%)
– 100ml cieplej wody
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– sól wg smaku
– 2 łyżki oleju
Makaron wg uznania (u mnie spaghetti).
Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (1,5×1,5cm). Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Rozgrzać olej na patelni z grubym dnem, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Smażyć tylko do pierwszego zapachu. Następnie dodać rybę, obsmażyć z każdej strony. Dodać groszek i skórkę z limonki startej na tarce na drobnych oczkach. Śmietanę wymieszać z ciepłą wodą i sokiem z limonki, dodać do ryby, przyprawić i wszystko delikatnie wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, dodać do ryby, delikatnie wymieszać. Przed podaniem potrawę posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach. Smacznego