Piekliście już pyszny odrywany chlebek serbski? Jeśli nie, to spróbujcie koniecznie, ten chleb smakuje wyśmienicie
Składniki:
– 250ml ciepłego mleka
– 1op. drożdży suchych (7g) lub 25g świeżych
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka=250ml)
– 100g roztopionego masła
– 1 jajko
– sezam do posypania
Do ciepłego mleka dodać sól, cukier, drożdże i 2 łyżeczki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na ok. 12 kawałków, które należy lekko spłaszczyć, przydając im formę placuszków.
Każdy placuszek zanurzać w roztopionym maśle i układać w tortownicy (uprzednio wysmarowanej masłem) tak, by brzegami nachodziły na siebie. Ułożony w ten sposób „kwiatek” odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Po tym czasie posmarować chlebek rozkłóconym jajkiem i obficie posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Prosty, pyszny chlebek z delikatnym maślanym posmakiem gotowy 🙂