Omlet kukurydziany na pieczarkach

Co powiecie na puszysty omlet kukurydziany smażony na pieczarkach? Lubicie takie wynalazki? Ja bardzo lubię omlety i wszelkiego rodzaju placuszki, chętnie kombinuję z ulubionymi dodatkami i powstają takie oto pyszne śniadania albo kolacje 🙂 Bardzo syty, bardzo smaczny- idealny na sobotnie albo niedzielne śniadanie. Spróbujcie 🙂

Składniki: 2 jajka, 60ml mleka, 30g mąki kukurydzianej, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól wg smaku, 3 średnie pieczarki, 1 łyżka ulubionego tłuszczu do smażenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać mleko, mąkę z proszkiem, sól i zioła prowansalskie, wymieszać dokładnie. Dodać ubite białka i wszystko połączyć mieszając delikatnie w jedną stronę.
Na patelni mocno rozgrzać ulubiony tłuszcz, podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki, na pokrojone pieczarki wyłożyć ciasto i smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Podsmażony omlet delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez 1-2 minuty. Gotowy omlet przekroić na pół, posmarować jogurtem lub ulubionym serkiem, przełożyć ulubionymi dodatkami. U mnie ser żółty, ser kozi i awokado. Smacznego 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here