Pasta jajeczna – to smarowidło na kanapki, którego głównym składnikiem są ugotowane na twardo jajka. Pastę jajeczną można podawać bezpośrednio na kanapkach lub oddzielnie w miseczce obok ulubionego pieczywa, można też nadziewać nią połówki ugotowanych białek jaja. Każdy ma swój ulubiony przepis na pastę jajeczną. Dziś chcę podzielić się przepisem na jedną ze swoich ulubionych past. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 6 jajek ugotowanych na twardo
– 1/2 cebuli białej
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 łyżka musztardy rosyjskiej
– 4 łyżki śmietany 12%
– sól i pieprz wg smaku.
Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać, cebulę pokroić w dużą kostkę. Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką pastę. Gotową pastę przed podaniem schłodzić w lodówce przez około 2h. Smacznego 🙂