Chcę podzielić się z Wami przepisem na przepyszne ciasto, z którego piekę swoje ulubione pierożki z jajkiem i szczypiorkiem.
To ciasto jest delikatne jak puch i nadaję się zarówno do wytrawnych, jak i wypieków na słodko.
Składniki na ciasto:
– 200ml kefiru
– 100ml oleju (użyłam rzepakowego)
– 1op. suchych drożdży (11g)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka cukru
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1 jajko do posmarowania
Składniki na nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo, 1 pęczek szczypiorku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz wg smaku
Kefir wymieszać z olejem i lekko podgrzać, dodać sól i cukier. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, wymieszać, dodać mieszankę kefirową i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Jajka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekany szczypiorek, olej i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować, wykroić krążki, włożyć nadzienie i ulepić dowolne pierożki, mocno zlepiając końce. Pierożki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, posmarowanym olejem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie posmarować pierożki rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Bardzo lubię to ciasto, ponieważ jest bardzo delikatne, robi się błyskawicznie, jest uniwersalne i bardzo smaczne.