Pierogi z ciasta dyniowego nadziane dynią i słonym serem

Dla wszystkich miłośników wyrobów z pieczonej dyni mam przepis na pyszne pierogi z ciasta dyniowego (parzonego), nadziane dynią i słonym serem z bazylią i kolendrą. Polecam, są pyszne i bardzo delikatne 🙂

Składniki na około 60 pierogów:

– 150g pieczonej dyni
– 150ml wrzątku
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– około 4-4,5 szklanki mąki pszennej
Do farszu użyłam 400g pieczonej dyni, 200g sera typu feta, 2 garście drobno posiekanej bazylii, 2 garście drobno posiekanej kolendry, 1 płaską łyżeczkę papryki cayenne

Do miski zetrzeć dynię na tarce na drobnych oczkach, wsypać 2 szklanki mąki i sól- wymieszać dokładnie. Zrobić wgłębienie, wlać olej i wrzątek, delikatnie wymieszać. Odstawić na 3 minuty, następnie wbić jajko, wymieszać, dodać resztę mąki i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Jeśli ciasto będzie zbyt klejące się dodać jeszcze troszkę mąki. Gotowe ciasto włożyć do oprószonej mąką miseczki, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut by odpoczęło. W tym czasie zrobić nadzienie. W misce rozgnieść widelcem pieczoną dynie razem z serem, dodać posiekaną zieleninę i paprykę i wszystko dokładnie wymieszać. Można dodać inne przyprawy i zioła wg smaku.

Po 30 minutach lekko zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki, nadziać farszem, zlepić pierożki (kształt wg uznania). W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju, wrzucić pierożki do gotującej się wody, delikatnie zamieszać. Gotować przez około 5-7 minut od momentu wypłynięcia. Podawać z ulubionymi sosami. U nas sos czosnkowy oprószony papryką wędzoną.
Smacznego 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here