Potrawka z królika z marchewką

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na potrawkę z królika, duszonego z marchewka z dodatkiem śmietany i czosnku. Mięsko jest delikatne, rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i bardzo proste do przyrządzenia pod warunkiem, że posiadacie kociołek albo dużą patelnię z grubym dnem. Jeśli lubicie potrawy z królika, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Polecam 🙂

Składniki:
– 1 tuszka królika
– 1 duża cebula
– 2 duże marchewki
– 200g śmietany (12%)
– 4-5 ząbków czosnku
– sól i pieprz wg smaku
– 4-5 łyżek oliwy.

Tuszkę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w paski, marchewkę- w słupki. Obsmażyć mięso z obu stron na mocno rozgrzanej oliwie (przez około 2 minuty na każdą stronę). Przełożyć obsmażone mięso do kociołka. Na tej samej oliwie podsmażyć cebulę razem z marchewką ( 7-10 minut). Dodać warzywa do mięsa, zalać wrzątkiem tak, by woda całkowicie pokryła mięso, przykryć pokrywką i dusić potrawkę przez około 1 godzinę na bardzo wolnym ogniu. Po godzinie dodać do potrawki czosnek, przeciśnięty przez praskę i śmietanę, delikatnie wymieszać i dusić przez kolejne 15-20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here