Musiałam wykorzystać kapustę i wymyśliłam taką oto potrawkę z kapusty z dodatkiem boczku i ryżu. Wyszło bardzo smacznie, spróbujcie 🙂
Składniki:
– 700g kapusty białej
– 200g ryżu parabolicznego
– 100g boczku surowego wędzonego
– 500ml wrzątku
– 1 cebula
– 1 marchewka
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)
– garść drobno posiekanego koperku
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu wg uznania
Na patelni rozgrzać tłuszcz, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Do zarumienionej cebuli dodać boczek pokrojony w drobną kostkę, smażyć przez około 3-5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w talarki wymieszać i dodać kapustę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką z dziurką i dusić na małym ogniu przez około 7-10 minut, aż kapusta trochę zmięknie. Mieszać od czasu do czasu, aby nie przywierało. Następnie dodać dobrze wypłukany ryż, przyprawy, wrzątek i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką z dziurką i dusić przez około 15 minut, aż cała woda odparuję. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego 🙂
*Z podanych składników wyszły 3 porcje obiadowe.
Kolejny przepis wypróbowany przez Panią Beatkę, która na Facebook’u prowadzi FP „Becia Pichci”. Bardzo się cieszę, że potrawka smakowała 🙂
Pyszna, pyszna, pyyyszna ???
Trochę przesadziłam z kurkumą ? ale na smak to nie wpłynęło. Jadłam, jadłam i jadłam, coś fantastycznego. Polecam?! Dzięki Armine za wspaniały przepis ? ?❤️
Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Za kolejny wypróbowany przepis! Przeogromnie się cieszę, że smakowało ???