Jeśli lubicie jajecznicę, ale chcielibyście podać ją w troszkę inny sposób, to proponuję zrobić roladę jajeczną z mozarellą. To pyszne i bardzo syte śniadanie A Wy jaką jajecznicę najbardziej lubicie?
Składniki:
– 2 jajka
– garść drobno posiekanego szczypiorku
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka octu ryżowego
– pieprz wg smaku
– 50g mozarelli
– 1 łyżeczka ulubionego tłuszczu
Jajka połączyć ze szczypiorkiem, octami i przyprawami i dokładnie wymieszać. Na nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać tłuszcz, wylać połowę masy jajecznej i posypać mozarellą startą na dużych oczkach. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie ostrożnie zrolować jajecznicę i zostawić rolkę przy krawędzi patelni. Następnie wlać drugą cześć mieszanki jajecznej, tak by połączyła się ze zrolowaną częścią. Kiedy wierzch się zetnie zacząć rolowanie od pierwszej rolki, nakręcając ją na ścięty wierzch drugiej połowy. Gotową rolkę obsmażyć z obu stron i delikatnie przełożyć na talerz.
*Nie wiem czy opis procesu smażenia i rolowania jest w miarę zrozumiały, mam nadzieję, że tak, w razie wątpliwości proszę pytać.
Smacznego 🙂