Bardzo lubię roladki z bakłażanów z orzechami, ale postanowiłam pokombinować z nadzieniem i wymyśliłam nowe, pyszne połączenie. Dziś polecam roladki z bakłażana z kozim serem i truskawkami. Jeśli właśnie w tym momencie myślicie, że jestem jakaś szurnięta, że łączę ze sobą takie składniki, to polecam wypróbować ten przepis i całkiem możliwe, że zmienicie zdanie i te roladki wejdą na stałe do Waszego letniego menu
Składniki na 10-12 roladek:
– 1 duży bakłażan
– 120g miękkiego sera koziego
– 2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
– 2 ząbki czosnku
– 100g truskawek
– sól i pieprz wg smaku
Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w 3-4mm plasterki, posypać solą i odstawić na kilka minut. Kiedy plasterki puszczą „sok” należy je osuszyć ręcznikiem kuchennym, każdy plasterek posmarować oliwą (smaruję pędzelkiem silikonowym) i usmażyć je z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni. Usmażone bakłażanie odstawić by wystygły. W tym czasie ser rozgnieść widelcem razem z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać truskawki pokrojone w drobną kostkę, przyprawić i wszystko delikatnie wymieszać. Ostudzone bakłażany smarować nadzieniem i zawijać w roladki. Przed podaniem schłodzić w lodowce minimum przez 2-3 godziny. Ja schowałam na noc do lodówki, by rano zjeść wspaniałe śniadanko. Smacznego
Podoba mi się 🙂
Jakim serem można zastąpić kozi? Nie lubię :(, chociaż zdrowy .
Pozdrawiam
Dziękuję 🙂
Kozi ser można zastąpić jakimś białym słonym serem wymieszanym z jogurtem typu greckiego. Np z fetą będzie super smakować 🙂