Dzisiejszy obiad- to kolejna udana improwizacja i schab w tej wersji na pewno będzie często gościł na moim stole. Jest pyszny, delikatny, sos jest kremowy z lekkim posmakiem kokosu. Ja uwielbiam takie połączenia smaków, a Was zachęcam do wypróbowania. Może Wam też posmakuje schab przyrządzony w ten sposób 🙂
Składniki na 2 porcje:
– 2 duże dobrze rozbite kawałki schabu
– 120g cukinii
– 60g sera żółtego (u mnie gouda)
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 puszki mleczka kokosowego (razem z gęstą częścią)
– 1 cebula czerwona
– 2 łyżki musztardy miodowej
– 1 łyżeczka garam masali
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– sól i pieprz wg smaku
Cukinię i ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w cienkie paski.
Kotlety posmarować musztardą, na środek wyłożyć po dwie łyżki nadzienia (resztę nadzienia zostawić do smażenia) i ścisło i powoli zawinąć roladki. W razie konieczności spiąć roladki wykałaczkami.
Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać i obsmażyć roladki z każdej strony na suchej patelni na średnim ogniu. Roladki przekręcać delikatnie, aby nadzienie nie wypłynęło. Do lekko obsmażonych roladek wrzucić cebulę, podsmażyć, następnie wlać mleczko kokosowe, dodać garam masalę, kurkumę i sól i pieprz wg smaku.
Smażyć przez około 5-7 minut. Następnie dodać resztę nadzienia, delikatnie wymieszać i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 45 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i smażyć przez kilka minut ciągle mieszając sos, aż zgęstnieje. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂



pycha:)
Dziękuję 🙂 Roladki wyszły przepyszne i z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu 🙂