Uwielbiam kuskus i zawsze chętnie kombinuję i mieszam go z rożnymi dodatkami. Wymyśliłam pyszną sałatkę na bazie smażonych warzyw z orzechami i czosnkiem wymieszane z kuskusem. Spróbujcie, sałatka wyszła super i idealnie nadaję się do zabrania ze sobą do pracy lub na uczelnie 🙂
Składniki: 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 papryka, 150g kuskusu, 4 ząbki czosnku, garść orzechów włoskich, garść migdałów, bazylia i szczypiorek, sól i pieprz wg smaku, 2 łyżki oleju.
Bakłażana i cukinię umyć, obrać, pokroić na ćwiartki ( około 2x2cm) posolić i odstawić na około 20-30 minut. Następnie osuszyć, na dużej patelni rozgrzać oliwę, wyłożyć warzywa w jeden rząd i smażyć (delikatnie mieszając) przez około 7-10 minut. Usmażone warzywa przełożyć do głębokiej miski. Paprykę pokroić w ćwiartki, smażyć na tej samej patelni przez około 5 minut. Kuskus zalać wrzątkiem. Orzechy i zieleninę posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, dodać wszystkie składniki do cukinii i bakłażana, przyprawić i bardzo delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami, opcjonalnie dodać odrobinę kremu balsamicznego. W upalne dni taka sałatka to moje ulubione śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolacja Polecam 🙂