Na drugie śniadanie polecam sałatkę z pieczonej dyni z kuskusem. Smacznie, zdrowo, kolorowo i można spokojnie zabrać do pracy lub na uczelnie
Składniki: 300g pieczonej dyni, 100g kaszy kuskus, 1 awokado, 1 papryka, 1 cebula czerwona, 2 łyżki sezamu (uprzednio podsmażyć), garść prażonych pestek dyni, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka melasy z granatem, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz wg smaku.
Dynię, paprykę i awokado pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie pół-paski. Kuskus wsypać do miski, dodać olej sezamowy, zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie delikatnie wymieszać, dodać pokrojone warzywa, pestki dyni i sezam. W miseczce wymieszać ocet, melasę, sok z cytryny, miód i musztardę, polać sosem warzywa, wszystko delikatnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. Smacznego 🙂