Tak bardzo miałam ochotę na kotlety schabowe i tak baaardzo nie chciało mi się je smażyć, że postanowiłam zrobić duszone schabowe z dużą ilością cebuli. Wyszło pysznie, spróbujcie 🙂
Składniki:
– 6 dużych kotletów schabowych
– 3 duże cebule (około 500g po obraniu)
– 2 marchewki średniej wielkości (około 250g po obraniu)
– mały kawałek świeżego imbiru
– 2 łyżki masła klarowanego
– 1 kubek bulionu lub wody
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, papryka ostra, sól i pieprz)
Mięso umyć, osuszyć i lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić z każdej strony solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w cienkie pióra, marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej obierakiem do warzyw). Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć kotlety z obu stron na dużym ogniu. Następnie wyjąć kotlety na talerz, zmniejszyć ogień, na patelnie wrzucić cebulę i smażyć przez około 10-12 minut, na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać marchewkę, wlać bulion lub wodę, przyprawić wg smaku, dodać imbir starty na tarce na drobnych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć kotlety do mieszanki cebulowej, jeszcze raz dokładnie wymieszać i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu. aż do miękkości mięsa. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Schabowe duszone z cebulą i marchewką i imbirem | FlyB Kulinaria